- Información de Contacto
Arias Echandi, María Laura
posiciones
- Investigación y desarrollo en ciencias de la salud, Facultad de Microbiología, UCR , Universidad de Costa Rica (UCR) 2011 -
- Investigación y desarrollo en ciencias exactas y naturales, Centro de Investigaciones en Contaminación Ambiental (CICA), UCR , Universidad de Costa Rica (UCR) 1998 -
Investigación en: microbiología de alimentos y aguas.
Áreas de investigación
Enfoque geográfico
- Costa Rica Autogobierno
- Afiliación
- Publicaciones
- Antecedentes
- Contacto
- Ver todos
Afiliación
Publicaciones
publicaciones seleccionadas
-
artículo académico
- Crystal structures and biological activity of 1,1,4-triphenyl-substituted 1,3-enyne compounds. Acta Crystallographica Section C: Structural Chemestry. 76:87-92. 2020
- Frecuency and species of Campylobacter spp. in broiler at three levels of in broiler at three levels of the poultry production chain of Costa Rica. International Journal of Current Research. 11:1085-1089. 2019
- Antimicrobial activity of different sodium and potassium salts of carboxylic acid against some common foodborne pathogens and spoilage-associated bacteria. Revista Argentina de Microbiología. 50:56-61. 2018
- Aplicaciones de la citometría de flujo en microbiología de alimentos.Flow cytometry applications in food microbiology. Revista del Colegio de Microbiólogo y Químicos de Costa Rica. 24:145-155. 2018
- Synthesis and Biological Activity of New Antifungal Compounds: A Preliminary Study. International Journal of Multidisciplinary and Current Research. 6:1029-1037. 2018
- Synthesis and Determination of Antitumor Activity of Jacaranone and Synthetic Analogs. International Journal of Organic Chemistry. 08:115-124. 2018
- Synthesis and Determination of Antitumor Activity of Jacaranone and Synthetic Analogs. International Journal of Organic Chemistry. 08:115-124. 2018
- Arcobacter Isolation from Minced Beef Samples in Costa Rica. Journal of Food Protection. 80:775-778. 2017
- First isolation report of Arcobacter cryaerophilus from a human diarrhea sample in Costa Rica. Revista do Instituto de Medicina Tropical de Sao Paulo. 59. 2017
- Isolation and Identification of Arcobacter Species from Costa Rican Poultry Production and Retail Sources. Journal of Food Protection. 80:779-782. 2017
- Metodos en Ecoloǵıa y Sistematica (MES). Comparative Immunology, Microbiology and Infectius Diseases. 50:101-105. 2017
- Synthesis and Antibacterial Activity of Aromatic Homopropargyl Alcohols. International Journal of Organic Chemistry. 07:295-300. 2017
- Acrylamide formation during the processing of food. A review. Revista Costarricense de Salud Pública. 25:28-35. 2016
- BIOTYPING OF Arcobacter butzleri ISOLATED FROM POULTRY PRODUCTS: RESCUING A PHENOTYPIC METHOD. Bioscience Journal. 32:1644-1648. 2016
- Determinación de la capacidad de sobrevivencia de Salmonella enterica en muestras de mantequilla de maní distribuidas de manera comercial en San José, Costa Rica. Revista de Ciencia y Tecnología. 26:21-25. 2016
- Genetic Polymorphism of Cytochrome P450 2D6*4 and 2D6*5 in an Adult Population Sample from Costa Rica. International Journal of Human Genetics. 16:10-15. 2016
- Lifestyle Cardiovascular Risk Score, Genetic Risk Score, and Myocardial Infarction in Hispanic/Latino Adults Living in Costa Rica. Journal of the American Heart Association. 5:e004067. 2016
- Survival capacity of arcobacter butzleri inoculated in poultry meat at two different refrigeration temperatures. Revista do Instituto de Medicina Tropical de Sao Paulo. 58. 2016
- Evaluation of the authenticity of different commercial Green tea brands sold at San José, Costa Rica. RECyT. 16:31-35. 2015
- Stingless Bee Honeys from Costa Rica Exhibit Antimicrobial Activity Against Antibiotic-resistant Clinical Isolates. Journal of Biologically Active Products from Nature. 5:144-149. 2015
- Zoonotic Species of the Genus Arcobacter in Poultry from Different Regions of Costa Rica. Journal of Food Protection. 78:808-811. 2015
- Arcobacter: Comparison of Isolation Methods, Diversity, and Potential Pathogenic Factors in Commercially Retailed Chicken Breast Meat from Costa Rica. Journal of Food Protection. 77:880-884. 2014
- Presencia de los genes de toxigenicidad nheA, nheB y nheC en cepas de Bacillus cereus aisladas de leches deshidratadas en Costa Rica. Archivos latinoamericanos de nutrición. 64:192-197. 2014
- The antimicrobial activity and microbiological safety of stingless bee honeys from Costa Rica. Journal of Apicultural Research. 4:503-513. 2014
- [Toxigenic Bacillus cereus detection in lactic products with spices and dehydrated milk collected in Costa Rica]. . Archivos latinoamericanos de nutrición. 59:402-406. 2014
- Acetone-Butanol-Ethanol (ABE) production in fermentation of enzymatically hydrolyzed cassava flour by Clostridium beijerinckii BA101 and solvent separation. Journal of Microbiology and Biotechnology. 23:1092-1098. 2013
- Análisis bacteriológico del arroz con leche expendido en el área metropolitana de Costa Rica. Cuadernos de Investigación UNED (UNED Research Journal). 5:289-295. 2013
- Arcobacter: A foodborne emerging pathogen. Archivos latinoamericanos de nutrición. 63:164-172. 2013
- Estudio bacteriológico de sushi preparado y comercializado en San José, Costa Rica. Revista Costarricense de Salud Pública. 22:51-55. 2013
- Isolation and Identification of Zoonotic Species of Genus Arcobacter from Chicken Viscera Obtained from Reta Distributors of the Metropolitan Area of San José, Costa Rica. Journal of Food Protection. 76:879-882. 2013
- Scattering of Light by Colloidal Aluminosilicate Particles Produces the Unusual Sky-Blue Color of Río Celeste (Tenorio Volcano Complex, Costa Rica). PLoS ONE. 8. 2013
- [Determination of the antimicrobial capacity of green tea (Camellia sinensis) against the potentially pathogenic microorganisms Escherichia coli, Salmonella enterica, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Candida albicans and Aspergillus niger]. Archivos latinoamericanos de nutrición. 63:247-253. 2013
- Calidad microbiológica de la materia prima y el producto final del ceviche de tilapia y de camarón expendidos en el Área Metropolitana de San José, Costa Rica. Cuadernos de Investigación UNED (UNED Research Journal). 4:85-92. 2012
- Luz ultravioleta germicida y control de microorganismos ambientales en hospitales. Revista Costarricense de Salud Pública. 21:19-22. 2012
- Arcobacter butzleri: first isolation report from chicken carcasses in costa rica. Brazilian Journal of Microbiology. 42:703-706. 2011
- Bacteriological quality of traditional, organic and hydroponic cultured lettuce in Costa Rica. Archivos latinoamericanos de nutrición. 61:69-73. 2011
- Butanol production by Clostridium beijerinckii BA101 using cassava flour as fermentation substrate: enzymatic versus chemical pretreatments. World Journal of Microbiology & Biotechnology. 27:1933-1939. 2011
- Comparación de métodos para el análisis de coliformes totales y fecales en muestras de agua mediante la técnica de Número Más Probable (NMP). Cuadernos de Investigación UNED (UNED Research Journal). 3:219-225. 2011
- Resistencia antimicrobiana de cepas de Staphylococcus aureus, Costa Rica. Revista Costarricense de Salud Pública. 20:102-106. 2011
- Capacidad de formación de biopelículas de cepas de Listeria monocytogenes aisladas a partir de queso tierno de origen costarricense. Archivos latinoamericanos de nutrición. 60:175-178. 2010
- Diarrheagenic Escherichia coli in Children from Costa Rica. American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. 83:292-297. 2010
- Evaluación de la prueba de reacción en cadena de la polimerasa (PCR) en la detección e identificación de Listeria monocytogenes en queso fresco proveniente del Área Metropolitana de San José, Costa Rica. Archivos latinoamericanos de nutrición. 60:391-396. 2010
- [Microbiological evaluation of ready-to-eat foods manufactured by small Costa Rican industries]. . Archivos latinoamericanos de nutrición. 60:179-183. 2010
- Caracterización de cepas de Listeria monocytogenes realizados a partir de queso fresco proveniente de diferentes zonas productoras costarricenses 2009
- Identificación, cuantificación y determinación del perfil de sensibilidad a antibióticos de bacterias prebióticas adicionadas a productos de consumo frecuente en Costa Rica. Archivos latinoamericanos de nutrición. 59:179-183. 2009
- Bacteriological evaluation of goat milk and cheese distributed in the Metropolitan Area of San José, Costa Rica. Archivos latinoamericanos de nutrición. 58:182-186. 2008
- Contaminación microbiológica y actividad antimicrobiana del azúcar de caña cristalizado sobre algunos agentes de interés médico en Costa Rica. Revista de Biología Tropical. 56:431-437. 2008
- Disminución en la incidencia de mastitis en ganado vacuno con la aplicación de un sellador de barrera experimental. Agronomía Costarricense. 32:107-112. 2008
- Trasmisión de Toxoplasma gondii en Costa Rica: un concepto actualizado. Acta Médica Costarricense. 43:36-38. 2001
Antecedentes
la educación y la formación
- Instituto Karolinska, Suecia , Maestría en Microbiología Médica 1992 -
- Universidad de Costa Rica (UCR) , Licenciatura en Microbiología y Química Clínica 1988 -
Contacto
nombre completo
- María Laura Arias Echandi